New York: de stad die nooit verveelt

22 januari 2018 | Door: Casper
Brooklyn bridge welkom in

New York is zo’n stad die voor iedereen wel íets heeft. Er hangt een gezellige sfeer en tegelijkertijd kun je er helemaal jezelf zijn. Mijn liefde voor New York stamt misschien wel helemaal terug naar de film Abeltje uit 1998 (niet lachen: ik was zeven) en is daarna nooit meer echt weggegaan. Toen ik de stad in 2013 voor het eerst bezocht was dat echt een droom die werkelijkheid werd.

The Big Apple leent zich perfect voor een citytrip. Ga wel voor minimaal vijf dagen omdat er genoeg te zien is en de vlucht ongeveer acht uur duurt.

Wanneer je in New York bent, dan zijn de volgende zes highlights absolute must sees:

1. Empire State Building en/of Top of the Rock
Voor echt een geweldig uitzicht over de stad bezoek je het Empire State Building of de Top of the Rock. Beide bieden een prachtig uitzicht over de stad, vanuit het hart van de stad. Als een echte New York lover wilde ik uiteraard beide bezoeken. Geldt dat ook voor jou? Bezoek dan de Empire State Building overdag en de Top of the Rock ’s avonds. Vanaf de Top of the Rock is het iconische Empire State Building namelijk ook te zien en deze wordt ’s avonds verlicht.

Empire State building

Empire State Building (Top and Main Deck): $57
Top of the Rock: vanaf $34

2. One World Observatory
In 2015 hebben het Empire State Building en de Top of the Rock er een concurrent bij gekregen met het One World Observatory. Deze bevindt zich op de top van het nieuwe One World Trade Center in Lower Manhattan. Het One World Trade Center is gebouwd nadat de Twin Towers verdwenen als de iconen van New York. Toen ik in 2017 weer in New York was heb ik het Observatory uiteraard bezocht. Het uitzicht hier is niet minder mooi maar wel minder goed te zien, omdat het One World Observatory geen open deck heeft en je dus te maken hebt met de reflectie van de ruiten. Niet over nagedacht!

One World Observatory: $35

Grenzend aan het One World Trade Center is het 9/11 Memorial, met twee indrukwekkende waterbakken op de plaats van de voormalige Twin Towers. De namen van de slachtoffers zijn in de randen gegraveerd en met de stilte (slechts het geluid van stromend water) zorgt deze plek echt voor kippenvel. Het is misschien niet de gezelligste bezienswaardigheid maar zeker een plek om bij stil te staan.

3. Central Park
Uiteraard niet te missen in New York: het bekende Central Park, decor van vele films en series en een stukje natuur en rust in een gigantische stad. Central Park is in ieder seizoen prachtig vanwege de kleuren en in de winter vooral vanwege de kans op sneeuw (en de schaatsbaan). Heb je even genoeg van alle drukte in de Streets en Avenues? Je kunt makkelijk een hele middag vullen met door Central Park wandelen, eekhoorns spotten, de stad op je in laten werken en de middag afsluiten met een cappuccino bij de Boathouse.  Kijk maar eens vanaf de Top of the Rock hoe groot Central Park eigenlijk is. Oh, en Central Park is natuurlijk helemaal gratis!

4. Fifth Avenue
Of je nu wel of niet van shoppen houdt, Fifth Avenue is niet te missen tijdens een tripje New York. Manhattan is volledig opgedeeld in Avenues (verticaal) en Streets (horizontaal). Dit zorgt ervoor dat het makkelijk navigeren is door dit deel van de stad en je niet verdwaalt. Fifth Avenue loopt over vrijwel de hele lengte van Manhattan en geeft je het typische “New York” gevoel: drukte, yellow cabs en heel, heel veel dure winkels (denk: Versace, Gucci). Of je nu bent gekomen met een lege koffer om te shoppen of gewoon de sfeer wilt proeven: Fifth Avenue is leuk om te ervaren. Als je van musea houdt zijn hier ook een groot aantal musea, zoals het Metropolitan Museum of Art.

5. Times Square & Broadway
Voor velen misschien wel hét symbool van New York: Times Square. Officieel een plein in het hart van Manhattan maar eigenlijk één groot reclamebord. En toch wil je hier geweest zijn: street artists, muziek, licht, billboards en natuurlijk mensen met selfiesticks. Times Square komt vooral ’s avonds tot leven en is perfect om vanaf de Red Steps mensen te kijken.

Times Square

Vanaf Fifth Avenue loopt ook Broadway, de bekende straat vol theaters. Ben je een musicalliefhebber? Dan is het een goed idee om meteen de kans te pakken en een musical “op Broadway” te bezoeken!

6. Brooklyn Bridge & DUMBO
Neem de metro naar High Street/Brooklyn Bridge en loop richting Manhattan over de iconische Brooklyn Bridge. In mijn ervaring is dit de beste manier om de indrukwekkende skyline van Manhattan te bewonderen.

manhattan bridge

De Brooklyn Bridge heeft een voetgangers- en fietsersdeck dus heb je een flinke dosis geduld met drukte? Dan kun je ook een fiets huren om de brug over te fietsen. Persoonlijk vind ik lopen fijner, omdat je dan beter van het uitzicht kunt genieten. Toch een fiets huren? Dan is dat een beter idee voor Central Park!

Voor je de brug oversteekt is de wijk DUMBO in Brooklyn ook de moeite waard. Deze grappige naam komt trouwens niet van het gelijknamige Disney olifantje maar staat gewoon voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Vanuit Washington Street kun je de Manhattan Bridge zien en dit beeld is inmiddels een icoon van New York!

Brooklyn bridge

En verder…
Enkele andere sights die ik niet verder heb uitgelicht maar die niet minder de moeite waard zijn om te bezoeken:

  • American Museum of Natural History, grenzend aan Central Park.
  • Little Italy en het aangrenzende Chinatown.
  • De wijk Soho met boetiekjes, art galleries, restaurants en de typisch “New Yorkse huizen” met brandtrappen.
  • Chelsea Market in de gelijknamige buurt Chelsea. De Chelsea Market is een bekende (food) shopping center.
  • Statue of Liberty (het Vrijheidsbeeld) op Ellis Island. Hier gaan verschillende boottours heen, zoals Statue Cruises (vanaf $18,50).

 

Tips:

  • De metro is veruit de makkelijkste en voordeligste manier om in New York van A naar B te komen. Een ritje kost $2,75, een MetroCard weekpass (unlimited) $32,- en kan ook worden gebruikt voor de bus. Een goed alternatief voor de metro is natuurlijk de iconische yellow cab (taxi). Maar de allergoedkoopste manier om het meeste van de stad te zien is natuurlijk lopend!
  • Wil je meer dan twee attracties in New York bezoeken? Dan is de New York CityPASS een aanrader. Hiervoor betaal je $122,- en kun je het Empire State Building, het American Museum of Natural History en The Metropolitan Museum of Art bezoeken. Daarnaast kun je een keuze maken uit: Top of the Rock of het Guggenheim Museum, het Statue of Liberty & Ellis Island of de Circle Line Sightseeing Cruise, het 9/11 Memorial & Museum of het Intrepid Sea, Air & Space Museum.
  • Reis je alleen en heb je niet veel luxe en privacy nodig? Dan is verblijven in een hostel een goed idee. Reis je met meerdere mensen? Dan is een hotel of Airbnb een leuke optie omdat je de kosten kunt delen. Ik heb met zowel hostels als Airbnb’s goede ervaringen. Verblijven in Manhattan is natuurlijk duurder dan in Brooklyn.

New York is zo duur als je het zelf wilt maken. Ga je met een lege koffer om te shoppen en wil je dit de trip van je leven maken, zonder ergens op te bezuinigen? Dan moet je misschien even doorsparen. Mijn manier om deze stad te bezoeken is door veel te lopen en daardoor veel te zien. Lang niet alles in New York kost namelijk (veel) geld!

Ben je benieuwd naar Carmen‘s reisverhalen? Volg ons dan op Facebook en Instagram.

Carmen (26) is altijd gefascineerd geweest door reizen. Ze bracht een aantal maanden door in de Verenigde Staten, woonde een halfjaar in Kuala Lumpur en reist momenteel door Australië. Naast een liefde voor mooie stranden en eilanden voelt Carmen zich thuis in levendige wereldsteden. Ze schrijft over haar belevenissen en legt zoveel mogelijk vast met haar camera.

Facebook: @welkomin.tv

Instagram: @welkomin.tv

Instagram: @travelsbycarmen

www.welkomin.tv

www.carmenclarijs.com

 

Interessante berichten

partners