Sara Blakely (47) – 1 miljard euro

16 augustus 2018 | Door: Casper
Sara Blakely miljardair

De top 10 rijksten ter wereld wordt gedomineerd door mannen, maar er zijn ook rijke vrouwen. Sara Blakely (47) werd op 41 jarige leeftijd door Forbes uitgeroepen als jongste vrouw “self-made” miljardair ter wereld. Al op jonge leeftijd had ze een ondernemersgeest. Tijdens halloween heeft ze een spookhuis opgezet en vroeg ze de buren om entreegeld.

Hoe ze rijk is geworden?

Tijdens haar werk als faxverkoper startte ze haar eigen onderneming, Spanx. Spanx is gespecialiseerd in corrigerend ondergoed. Het bedrijf werd gestart met $5000 dat ze had gespaard. In plaats van alleen faxen te verkopen, ging ze warenhuizen af om Spanx te verkopen. ‘Ik besefte niet dat deur-aan-deur verkopen de basis legde voor mijn onderneming. Hierdoor leerde ik om te gaan met de vele male malen “nee”, die je ook als ondernemer te horen krijgt.’

Sara Blakely rijke vrouw

Foto: Getty / Astrid Stawiarz

Omdat ze zich zorgen maakte dat de retailer geen nieuwe bestelling zou plaatsen, liet ze al haar vrienden en vriendinnen Spanx kopen. Vervolgens gaf ze hen hun geld terug. Ze bleef doorwerken als deur-aan-deur faxverkoper, maar nam na twee jaar ontslag en besloot zich volledig te richten op haar eigen bedrijf.

Sara Blakely

Foto: Mike McGregor/Contour by Getty Images

Dat was ook het moment dat ze een CEO aannam. Tijdens een Forbes conferentie geeft ze dat ook mee als advies. “One of the smartest things I’ve done was to hire a CEO for Spanx.” Op deze manier kon Sara zich richten op wat ze leuk vond en waar ze zelf goed in was.

 

sara blakely quote

 

Naast ondernemer is Sara ook moeder. Ze brengt haar zoon elke dag naar school in haar Toyota mini van.
Sara Blakely toyota

Haar visie op geld?

“Geld is leuk om te verdienen, uit te geven en weg te geven.”

, vertelt ze Forbes in 2012.

In 2013 tekende ze “The Giving Pledge” samen met Warren Buffet en Bill Gates om tenminste de helft van haar rijkdom te geven aan liefdadigheid.

 

“Rijk zijn, maakt je meer van wat je al bent. Als je een klootzak bent met weinig geld, ben je met veel geld een grotere klootzak.”

Interessante berichten

partners