Miljardair Jack Ma (53) – 37 miljard euro

16 augustus 2018 | Door: Casper
Jack Ma mijardair

Jack Ma is een Chinese zakenman, investeerder en filantroop. Hij is mede-oprichter en CEO van werelds grootste e-commercebedrijf, AliBaba Group.
Embed from Getty Images

Ma groeide op in armoedige omstandigheden, maar wist al op jonge leeftijd het beste uit het leven te halen. Als tiener staat Ma vroeg op om bij het belangrijkste hotel van Hangzhou rondleidingen door de stad aan te bieden in ruil voor lessen Engels. Hij krijgt zijn bijnaam “Jack” van een bevriende toerist.

Jack Ma jonge leeftijd

Doorzettingsvermogen

Hij studeerde af met een bachelor Engels, maar werd 10 keer afgewezen bij Harvard. Hij solliciteerde voor 30 verschillende banen, maar werd voor al deze banen afgewezen. Ook bij KFC, was hij de enige van 24 personen die niet werd aangenomen, vertelt hij in een interview met Bloomberg. Gelukkig kon hij aan de slag als leraar bij een universiteit.

Jack Ma KFC

Jack Ma ontdekt het internet

In 1990 ontdekte hij het internet en in 1995 verzamelde hij 20.000 dollar investering in Sollicvoor zijn eigen bedrijf. De bedoeling van het bedrijf was om websites te bouwen. Alhoewel hier destijds nog weinig vraag naar was, verdiende hij in drie jaar tijd $800.000.

De start van AliBaba

In 1999 richtte hij samen met zijn vrienden AliBaba op. AliBaba verbindt Chinese verkopers direct aan kopers over de hele wereld. De eerste drie jaren leverde hem dit niks op. Terwijl Jack een keer wachtte op de rekening kreeg hij van de restauranteigenaar te horen dat zijn rekening was betaald. “Ik ben een klant van AliBaba en heb er veel geld mee verdient, maar jij niet. De rekening is voor mij”,

Door kleine bedrijven een platform te bieden, creëert AliBaba meer dan 40 miljoen banen in China.

Embed from Getty Images

“Als je 1 of 2 miljoen hebt, ja dan is het jouw geld. Als je over miljarden gaat, is het niet jouw geld. Als je denkt dat het jouw geld is, dan ga je de mis in. Je bent verantwoordelijk om er goed mee om te gaan.”

,vertelt Jack tijdens de World Economic Forum conferentie 2017.

 

Of hij ergens spijt van heeft?

“Als ik een ander leven had, had ik dingen anders gedaan. Ik spendeer mijn tijd vooral aan werk en niet aan mijn familie. Mijn vrouw zegt je behoort mij niet toe, maar AliBaba.”

Jack Ma en vrouw Cathy Zhang

Jack Ma met zijn vrouw Cathy Zang in 1996

 

“Men denkt vaak dat ik geen problemen ken. Maar een bedrijf runnen met meer dan 50.000 werknemers voor meer dan 500 miljoen mensen vraagt veel van je. Als slechts 1% niet functioneert zijn dat er al 500 en als 1% slecht is, zijn dat er 5 miljoen.”

“Maar vergeet spijt. Enjoy the show, enjoy the ride.”

In 2019 gaat hij met pensioen. In een brief schreef Ma dat hij nog veel dromen heeft die hij wilt najagen. “Ik ben jong en de wereld is groot.”

Embed from Getty Images

Lees ook: de verhalen van andere miljardairs.

Interessante berichten

partners