Marokkaanse bruilofttradities

14 september 2018 | Door: Casper
marrokaanse bruiloftradities

Als het aankomt op bruiloften, weten de Marokkanen als geen ander hoe je dit groots aanpakt! Voor Marokkanen moet een bruiloft echt een groot feest zijn voor het bruidspaar, dus is geld vaak geen probleem. Als ik eerlijk moet zijn, probeer ik Marokkaanse bruiloften zoveel mogelijk te vermijden. Ik heb altijd het gevoel dat alles hetzelfde is. Toch zijn er wel altijd dingen die anders zijn. Ik ga het in deze blog hebben over Marokkaanse bruiloft tradities.

 

Om iemands hand vragen

Zelf ben ik er nog niet mee bezig, hoe vaak ik ook de vraag krijg: “Wanneer ga je trouwen?”. Maar door ervaringen met familieleden weet ik wel wat voor stappen er worden gezet voor ze met elkaar mogen trouwen. Als een Marokkaanse jongeman wilt trouwen, gaat hij als eerst alleen of in gezelschap van één van zijn familieleden naar de ouders van desbetreffende vrouw. Het kan ook zijn dat een persoon, een familielid de hand laat vragen van de vrouw. Dit gebeurt dan ook bij haar ouders. Bijvoorbeeld de vader van de man spreekt met de vader van de vrouw.
marrokaanse verloving
Nadat dit is gebeurd, neemt de jongen zijn familieleden mee naar de familie van het meisje. Vaak neemt de jongen zijn ouders, broer(s), zus(sen) en grootouders mee. Het meisje nodigt haar familie dan ook uit en komen dan samen voor een verlovingsfeest.

Op deze manier kan de vader kennismaken met de jongen en zijn familie aan wie hij zijn dochter ‘weggeeft’. De moeder van het meisje verzorgt meestal het dinner voor al de familieleden.

 

Bruidsschat

Als de vrouw en haar familie akkoord gaan met het huwelijk, dan dient men met betrekking tot de bruidsschat tot een overeenstemming te komen. Een bruidsschat is echt voor de vrouw. De familieleden van de vrouw schenken haar een cadeau. Dit kan een koelkast zijn, maar in meeste gevallen, is dit geld. Met de man spreken ze ook een geldbedrag af, in het geval dat de man wilt scheiden van zijn vrouw, moet hij haar een geldbedrag geven, waardoor zij niet met lege handen overblijft.

Voorbereiding van de bruiloft

Zoals ik al had gezegd, ben ik nog niet bezig met het hele trouwgebeuren. Wel heb ik mee kunnen kijken met mijn neef en nicht. Een Marokkaanse bruiloft kost enorm veel tijd. Voor je überhaupt kan gaan kijken naar wat het bruidspaar wilt, heeft iedereen in de familie er wel een mening over. De toekomstige paar kijkt naar zalen, catering, jurken, pak voor de man en zo kan ik nog wel even verder. Gelukkig zijn de meeste Marokkanen er niet vies van om veel geld uit te geven aan deze onvergetelijke dag. Omdat het wat tijd kost om een Marokkaanse bruiloft voor te bereiden, zijn de meeste Marokkaanse bruidsparen vooraf al voor de Nederlandse wet getrouwd, maar wonen dan nog niet samen. Een burgerlijk huwelijk wordt zeker zes maanden voor de Marokkaanse bruiloft gesloten. Een Marokkaanse bruiloft heeft drie delen, de Hennadag, de trouwdag en het ontbijt. Vandaar dat een Marokkaanse bruiloft vaak drie dagen duurt, maar ook dit hangt af per familie.

Hennadag

Veel van de tradities die de Marokkanen in hun huwelijk hebben, komen vaak van uit het Islam. Zoals de henna wordt in veel islamitische landen gezien als een krachtbron. Het zou kwade geesten buiten houden, waardoor de bruid met een gerust hart het huwelijk in kan. Vroeger werd de henna gewoon op de voeten en handen gesmeerd, maar tegenwoordig kan je ook verschillende prachtige versierselen maken door gebruik te maken van een kleine injectiespuit zonder naald.

Een Henna-avond is echt voor de familiekring van de bruid en bruidegom. Daarom wordt de henna-avond is een avond die in een intieme kring wordt gevierd. De bruid en bruidegom vieren beide met hun eigen familie en kennissen deze dag. Voor de henna is er ook speciale kleren. De bruidegom draagt een witte Djellaba met daaronder een witte ‘Serham’ dit is een soort cape met daaronder platte puntschoenen. De bruidegom wordt door de mannen stap voor stap naar buiten geluid. De mannen zingen de Arazik. Ik kan mij dat nog wel herinneringen. Als klein meisje heb ik dit vaak gezien in Marokko. Mijn oom werd dan door twee broers naar de tent gebracht en andere familieleden zongen dan in kringen de Arazik. Ik vond dat altijd wel de leukste gedeelte van heel de bruiloft. Als klein meisje zag ik mijn oom dan heel anders dan dat ik hem normaal altijd zag. Hierna krijgt de bruidegom henna op zijn handpalm of pink.

Bij de vrouw vind ik het altijd wat minder spannend. Zij wordt door haar schoonzussen naar de tent gebracht en de bruid draagt een wit kleed met daaronder witte muiltjes. Het haar wordt vaak gescheiden met twee vlechten (als de bruid een hoofddoek draagt doet zij hier vaak een kort hoofddoekje bovenop.) Traditiegetrouw draagt de bruid op een henna avond geen make-up.

De trouwdag

De tweede dag van de bruiloft, is dan de officiële trouwdag. Op deze dag draagt een bruid een ‘gewone’ bruidsjurk. Zij zit thuis en wordt dan opgehaald door de familie van de bruidegom. Met een bruidstoet wordt zij met haar aanstaande man naar een prachtige plek gebracht om foto’s samen te maken, vaak wordt er dan gekeken naar de mooiste auto in de familie, maar tegenwoordig is het ook het geval dat een auto gehuurd wordt. De moeder van de bruid wordt thuis achtergelaten en wordt door vaak haar eigen kind alvast naar de feestlocatie gebracht om de gasten te verwelkomen. Als de bruid en bruidegom klaar zijn met de foto’s worden zij ook naar de feestlocatie begeleid door traditionele zang en muziek. De bruid en bruidegom gaan hiervoor zitten op speciale ‘konings’ stoelen. Vervolgens gaat de bruid zich omkleden en wordt het hele ritueel herhaald. Dit kan per bruid verschillen, dit kan drie, vier, vijf keer zijn. Elke keer draagt de bruid een ander jurk en dit zijn vaak rechte jurken, rijkelijke versierd, die met een riem op gemaakt worden. De Marokkaanse bruiloft is een gescheiden feest voor mannen en vrouwen. De hele avond wordt er foto’s gemaakt van de bruid, dit moet echt haar dag worden. En door de dag heen wordt er thee en koekjes geserveerd voor de gasten.

Marrokaanse bruiloft

Foto: MyTripClip

Aan het einde van dag draagt zij dezelfde jurk nog eens. Op dat moment worden de ringen uitgewisseld. Tussendoor worden er foto’s van het echtpaar gemaakt. Daarna snijdt het bruidspaar de bruidstaart. Daarbij wordt melk en dadels gegeven, melk staat voor reinheid, maagdelijkheid en de dadels voor vruchtbaarheid. Bij het sluiten van het huwelijk dient de vader van de bruid aanwezig te zijn. Zonder toestemming van de vader kan er niet getrouwd worden. Vervolgens draait de rest van de avond om feest met traditionele muziek, hapjes en drankjes.

Het ontbijt

De laatste dag van de bruiloft is de dag waarop de bruid het huis van haar ouders verlaat. De familie van de bruid (zonder ouders) gaan dan naar het huis van het nieuwe bruidspaar. De familie van de bruid neemt ontbijt of lunch mee. Deze dag draait echt om het kennismaken met de familie van de bruidegom. Alle mannen en vrouwen ontbijten/lunchen apart. In Nederland wordt deze dag vaak niet gevierd, maar dit is wel een echte Marokkaanse traditie.


new day productions stageMijn naam is Randa Boukala en ik ben 19 jaar. Ik doe de opleiding Media Redactie op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Ik heb altijd wel een passie gehad voor bloggen en vindt het dan ook echt een leuke nieuwe ervaring om dit te mogen doen voor Van Passie Naar Droombaan.

Interessante berichten

partners