Drie tips voor vrouwen naar de top!

30 november 2017 | Door: Casper
Sheryl-Sandberg-Facebook-COO

Anno 2017 is het nog steeds zo dat een kleiner percentage vrouwen dan mannen de top van hun beroep bereiken. Daarbij komt kijken dat de zorgtaak voor de kinderen meer op de vrouw wordt gelegd dan de man. Een studie in de VS laat zien dat twee derde van de getrouwde directeuren kinderen heeft tegenover één derde van de getrouwde vrouwen. Opmerkelijk is dat vrouwen in Nederland tussen de 25-30 meer verdienen dan mannen. Vanaf hun 30e, wanneer zij gemiddeld gezien, beginnen met het krijgen van kinderen wordt het salaris in vergelijking minder, en wordt de kloof met de jaren groter. De vraag is dus: hoe veranderen we dit? Hoe veranderen we de cijfers aan de top?

Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer van Facebook en moeder van twee kinderen geeft in een TedX-presentatie drie tips die jou als vrouw kunnen helpen naar jouw droombaan!

  1. Onderhandel

Studies tonen aan dat vrouwen zichzelf onderschatten. Mannen schrijven hun succes aan zichzelf toe, terwijl vrouwen externe factoren benoemen, zoals geluk of iemand die hen heeft geholpen. Ook blijkt dat vrouwen minder onderhandelen. Het advies is daarom: weet wat je waard bent en geloof in jezelf. Sta niet aan de kant, maar onderhandel voor jezelf. Niemand krijgt immers promotie zonder te vinden dat ze het succes verdienen.

  1. Maak van je partner een echte partner

Verdeel de zorgtaken eerlijk. Er zijn ook partners die thuis werken om vrouwen in hun droombaan te steunen. Het toekomstplaatje moet voor beiden kloppen.

  1. Ga niet weg voor je weggaat

Zorg ervoor dat je op het werk er alles uithaalt. Benut de kansen die je krijgt en weiger een promotie niet met de gedachte dat je ooit een aantal jaren later kinderen wilt. Want als je eenmaal kinderen hebt, kun je beter een uitdagende functie hebben, die je jaren geleden hebt aangenomen. Dus grijp je kansen en neem pas rust wanneer je daadwerkelijk een kind verwacht en maak dan jouw beslissing. Maak geen beslissingen te vroeg van tevoren.

Heb jij ook tips die je wilt delen? We zijn ook zeker benieuwd naar jouw mening.

Interessante berichten

partners