Docenten, waar zijn jullie?

22 januari 2018 | Door: Casper
docent van passie naar droombaan

new day productions stage

Deze blog is geschreven door onze stagiaire: Randa. Met haar passie voor schrijven en het creëren van spraakmakende content volgt Randa de opleiding Media Redactie op het Grafisch Lyceum. Elke maandag om 16:00 zullen we een cup-a-soup-momentje hebben, waarin je even tijd kan maken voor jezelf  om op social media te scrollen (ook als je op kantoor zit) en iets van toegevoegde waarde kan vinden! Dit is haar tweede blog voor Van Passie Naar Droombaan.

 

 

 

Je zit op school als student wachtend op een docent en die komt niet opdagen. Er komt een vervangende docent voor de klas staan. Tegenwoordig is dat wat op school heel vaak gebeurt. Er is een tekort aan docenten, doordat mensen het geen aantrekkelijke baan meer vinden. Leerlingen krijgen onbevoegde docenten voor de klas, want de scholen hebben eenmaal geen keuze. In deze blog ga ik jullie vanuit mijn perspectief vertellen, vanuit wat echt nodig is als docent.

Je bouwt een relatie op
Als docent moet je heel erg open staan om een band te krijgen met je leerlingen. Veel studenten willen een docent die ze echt kunnen vertrouwen, iemand die altijd voor hen een luisterend oor zal zijn. Als je eenmaal zo een band met hen hebt, voelen leerlingen zich veilig en hebben ze een positieve en productieve leeromgeving.

Een leuke persoonlijkheid
Leerlingen houden van een docent die geduldig, zorgzaam en een vriendelijke persoonlijkheid heeft. Als docent moet je oog hebben voor verschillen tussen de leerlingen. Je moet er sensitief en meelevend manier mee omgaan. De leerlingen hebben jouw hulp nodig; zij zitten op school omdat ze van jou iets moeten leren. Als jij de leerlingen een goed gevoel geeft, zullen ze je waarderen en echt luisteren naar wat jij te vertellen hebt. Natuurlijk moet je als docent ook rekening houden dat de leerlingen geen misbruik van je gaan maken. Je moet aardig zijn, maar ook streng wanneer dit nodig is!

Motiveer de leerlingen
Leerlingen vinden het belangrijk dat hun docent hen motiveert om te leren en te slagen. Je moet altijd rekening mee houden dat er soms leerlingen zullen zijn die iets meer hulp nodig hebben dan een ander. Help een student zoveel mogelijk. Soms kan het niet zo lijken, maar een leerling kijkt naar je op. Wees een voorbeeld voor je leerling. Laat zien hoe het moet. Sta voor je leerlingen klaar zover dit nodig is!

Kies een vak uit wat je echt geweldig vindt
Uit eigen ervaring heb ik soms het gevoel dat een docent een vak niet echt leuk vindt. Op de basisschool moet je het leuk vinden om de leerlingen wat te leren. Jij moet het ook echt leuk vinden om die vakken aan je leerlingen te geven. Het heeft geen nut als jij er zelf met tegenzin staat. Op de middelbare school geeft een docent een vak, als docent is het dan altijd handig om een vak te kiezen dat jij zelf ook leuk vindt. Ga geen lesgeven in een vak als je er alleen, maar goed in was. Je moet er een passie voor hebben, als je een student wat wilt leren.

Het is moeilijk, maar je krijgt er prachtige dingen voor terug
Docent zijn, kan heel erg vermoeiend zijn. Leerlingen motiveren om te leren en les te geven kan gewoon uitputtend zijn. Het gevoel dat je krijgt erdoor is zoveel waard. Leerlingen leren echt van wat jij hun meegeeft. Jij bent een voorbeeldfunctie ook al lijkt het vaak niet zo. Het gevoel dat je krijgt als je ziet dat een leerling goed presteert, is zoveel waard!

Ben jij een docent en sta jij met passie voor de klas? Stuur ons een bericht, want we willen jou graag interviewen!

 
Ben je benieuwd naar meer blogs? Volg ons dan op Facebook en Instagram.

www.vanpassienaardroombaan.tv

 


 

new day productions stageMijn naam is Randa Boukala en ik ben 19 jaar. Ik doe de opleiding Media Redactie op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Ik heb altijd wel een passie gehad voor bloggen en vindt het dan ook echt een leuke nieuwe ervaring om dit te mogen doen voor Van Passie Naar Droombaan.

Interessante berichten

partners