De droombaan van Saskia

04 december 2017 | Door: Casper
Sas de Vries Van Passie Naar Droombaan

Bij Van Passie Naar Droombaan laten we ons graag inspireren door dappere mensen die van hun passie hun droombaan hebben gemaakt. Vandaag hebben wij een interview met Saskia de Vries.

Zou je jezelf kunnen voorstellen?
Ik ben Saskia en werk als tassenontwerper en -maker. In 2015 heb ik het roer omgegooid en mijn baan als neuropsycholoog opgezegd om mijn eigen tassenmerk Sas de Vries op te richten. Ik zie mezelf vooral als een maker – ik werk graag met mijn handen en vind het leuk om nieuwe ideeën uit te werken en te bedenken hoe je iets in elkaar kunt zetten. Naast werk klim ik zo nu en dan en ben ik sinds februari 2017 moeder van Luuk.

Wat betekent passie voor jou?
Passie voor mij is als je energie krijgt van dat wat je doet. Als je met een project bezig bent en de tijd vergeet. Als je zeg maar in de ‘flow’ zit en je focus alleen nog meer ligt bij dat project. Ik kan soms continu in mijn gedachten bezig zijn met nieuwe plannen en ideeën en kan het dan bijna nergens anders meer over hebben.

Mijn baan is leuk omdat…
Omdat ik creatief bezig ben, mooie dingen mag maken en omdat ik als eigen baas heel veel afwisseling, uitdagingen en vrijheid heb. Ik doe veel meer dan alleen tassen maken, maar ook alles er omheen om ze te kunnen verkopen. Daarnaast vind ik de vrijheid van zelfstandige zijn heel fijn. Niet alleen dat je zelf je tijd kunt indelen, maar vooral dat je zelf bepaalt welke koers je bedrijf vaart. Je kunt snel schakelen, dingen veranderen en nieuwe dingen proberen.

Hoe kwam je op het idee?
Ik wist al een tijdje dat ik eigen baas wilde worden en ‘iets creatiefs’ wilde doen, maar ik wist niet zo goed wat ik dan wilde. Omdat ik met stof al wel
eens kleding, maar ook tassen maakte, ben ik op een gegeven moment een cursus lederen tassen maken gaan doen. Tijdens die cursus wist ik het opeens en heb ik maar meteen mijn baan opgezegd om het gewoon te gaan doen.

Wat wilde je vroeger altijd worden?
Als kind had ik geen idee. Tijdens de middelbare school heb ik getwijfeld tussen architectuur, industrieel ontwerp psychologie en biomedische wetenschappen – en had ik in feite dus ook geen idee.

Je bent inmiddels moeder geworden. Kun je meer vertellen over hoe je dit combineert?​
Ik heb de eerste 7 maanden na de geboorte van Luuk vrijwel niet gewerkt. Ik vond het heerlijk om de eerste tijd full time moeder te kunnen zijn. Inmiddels ben ik sinds 2 maanden weer een beetje aan het werk vanuit huis en gaat Luuk 2 dagen per week naar de opvang. Op ‘mama-dagen’ krijg ik soms wat werk gedaan, maar over het algemeen vind ik werken met een baby in huis niet te doen. Daarom ga ik binnenkort weer een atelierruimte huren en wat meer dagen werken.

Sas de Vries

Waar ben je het meest trots op?
Op dat ik het geflikt heb. Toen ik mijn baan opzegde had ik een buffer om een jaar rond te komen. Daarna moest er geld verdiend worden of moest ik weer gaan solliciteren. Ik ben heel trots dat ik nu 2,5 jaar later nog steeds kan doen wat ik echt leuk vind.

Als je een tip kon geven aan je 18e jarige zelf wat zou dat zijn?
Negeer wat anderen denken dat bij je past of wat populair is en ga doen waar je zelf echt blij van wordt.

Welke tip zou je meegeven aan anderen die ook voor zichzelf willen beginnen?
Maak een goed plan, wees realistisch en ga er dan gewoon voor. Uiteindelijk moet je beginnen en het doen om erachter te komen of het inderdaad een goed idee is. En eenmaal begonnen, vind je wel een oplossing om het voor elkaar te krijgen.

Waar droom je nog van?
Een collectie van 100% eco-leer (die droom is in de maak) en van een eigen winkel inclusief ‘open-atelier’ (die droom staat op de planning).

Nieuwsgierig naar de collecties van Saskia? Ga dan naar www.sasdevries.nl

Interessante berichten

partners