Carmen’s avontuur in Australië – ‘Welkom In’

15 januari 2018 | Door: Casper

Het is 1 januari als ik mij besef dat mijn working holiday jaar Australië er eigenlijk bijna op zit. Eindelijk heb ik oud en nieuw gevierd aan de andere kant van de wereld. Het was wel niet in dé ultieme stad, Sydney, maar Melbourne was zeker geen slechte tweede. Overal was feest, muziek, een gezellige sfeer en natuurlijk enorm vuurwerk boven een skyline die op iedere andere avond al prachtig is.

Down Under
Toegeven: mijn jaar Down Under was niet altijd makkelijk. Na een geweldige reis door de Verenigde Staten was het de bedoeling dat ik vanaf april een jaar in Australië zou blijven. Tot mijn eigen verbazing werd ik na een maand geconfronteerd met heimwee. Een land kan nog zo prachtig zijn, heimwee is iets dat je overvalt. Australiërs zijn over het algemeen vriendelijk maar verreweg niet zo open en “talkative” als Amerikanen. Intuïtief als ik ben, ben ik aan het begin van de Nederlandse zomer naar huis gegaan. Reizen is geen moeten en misschien was ik eindelijk genezen van de travelbug.

Niets bleek minder waar, want in november ben ik alsnog teruggekeerd naar Australië op mijn working holiday visa. Ik had nog vijf maanden om mijn ervaringen naar iets positiefs om te buigen. Vanaf dag één ben ik vanuit Sydney druk op zoek gegaan naar werk. GumTree is een prima website om vacatures te zoeken en biedt ook de mogelijkheid om zelf een advertentie te plaatsen. Dit brengt soms interessante reacties met zich mee, vaak voor werk in pubs en bars. Dat is iets dat je moet willen.

Farmwork
Ik had mijn zinnen in eerste instantie gezet op farmwork. Wanneer je 88 dagen farmwork kan afstrepen mag je namelijk een zogenoemd second year working holiday aanvragen. Op Facebook zijn er verschillende groepen waar je lid van kunt worden om een farm te zoeken die bereid is om jouw 88 dagen te garanderen. En zo kwam ik vlakbij Townsville, Queensland, terecht op een mango boerderij.

Farmwork kan erg goed betalen, vooral wanneer de betaling netjes per uur gaat (en niet per emmer geplukt fruit, bijvoorbeeld). Soms zit er zelfs accommodatie bij inbegrepen. Toch is farmwork iets om voorzichtig mee te zijn omdat de werkomstandigheden niet altijd even goed zijn. Veel backpackers zijn zó gemotiveerd om een tweede jaar in Australië te mogen blijven dat zij veel accepteren om hun 88 dagen te voltooien. Voor mij bleek een tweede jaar het niet waard: ergens op een afgelegen locatie met twee andere backpackers in een smoezelige trailer bivakkeren. Nee, bedankt. Geen tweede jaar kan ik goed mee leven.

Cairns
De zoektocht ging verder na een mooie bustocht van Townsville naar Cairns, dat noordelijker in Queensland ligt. Dit tropische gedeelte Australië bezoeken is een absolute must en de vijf uur durende busrit was dan ook zeker geen straf. Genoeg te zien in dit kleurrijke deel van het land. Cairns is een kleine stad, niet te vergelijken met reuzen als Sydney en Melbourne. Het is een hub voor trips naar Daintree Forrest, Cape Tribulation, het bekende Great Barrier Reef en verschillende eilandjes voor de kust. Tussen het solliciteren door heb ik Fitzroy Island bezocht, dat met haar witte stranden, heldere baaitjes om te snorkelen en hiking trails door tropisch regenwoud echt aan voelt als een paradijs! Absoluut de moeite waard om te bezoeken en slechts een korte boottocht vanaf Cairns.


Broome

Na anderhalve week was het tijd om weer uit Cairns te vertrekken. Hopelijk krijg ik de kans om hier nog terug te keren. Dit keer ging de reis via Perth naar Broome. Broome ligt in het noordelijke deel van Western Australia en is wat minder populair vanwege haar geïsoleerde locatie. In Broome had ik een baan aangeboden gekregen als receptioniste bij een vakantieresort. De laatste paar dagen in de bewoonde wereld bracht ik door in Perth, dat ik al eens had bezocht. Perth is een fijne stad met een gigantisch stadspark (King’s Park), autovrije shopping malls en het bekende Rottnest Island een boottocht verder.
Broome is een heel andere beleving. Het is typisch Australisch, een klein stadje, erg afgezonderd van de rest van het land (en de wereld). En erg heet. Ik was al verteld dat dit de heetste maanden van het jaar zijn. Daarnaast is het van januari tot en met maart regenseizoen. In het droge seizoen, tijdens de winter, is Broome echt een vakantiebestemming. Dan komen vooral Australiërs naar het noorden om te ontsnappen uit de kou in het zuiden. Met het rode, woestijnachtige landschap, het witte strand van Cable Beach, de azuurblauwe Indische Oceaan en de strakblauwe lucht is Broome een van de meest kleurrijke plaatsen waar ik ooit ben geweest.

 

Hoewel het werk echt prima was ontwikkelde ik al snel een haat-liefde verhouding met Broome als woonplaats. Broome heeft, naast een indrukwekkende omgeving, ook een keerzijde en dat wordt vooral veroorzaakt door de levenswijze van bepaalde locals. Veel van deze mensen zijn dakloos en verslaafd, wat het bijvoorbeeld niet veilig maakt in bepaalde straten van Old Broome. ’s Avonds in het donker op de fiets boodschappen doen is een no go. Zonder fatsoenlijk openbaar vervoer of een eigen auto loop je hier dus al snel tegen logistieke problemen aan. De verhalen om mij heen en wat ik met eigen ogen zag zorgden voor een onbehaaglijk gevoel. Mijn werk was in Old Broome maar wonen deed ik veel liever in Cable Beach, een veiliger maar meer afgelegen suburb. Ik begon een echte stad met gezelligheid te missen en besloot na drie weken dat het tijd was om weg te gaan.

Kerst
Op Eerste Kerstdag zat ik in het vliegtuig terug naar Perth: ook een manier om Kerst door te brengen! Dat het Kerst was was amper te merken. Australië doet aan alle westerse tradities die bij kerst horen maar met de warmte, de zon en het gebrek aan winterse sfeer lijkt dit alles out of place. Op Kerstavond hebben we met een aantal backpackers in Broome een kerstdiner georganiseerd. Uiteindelijk is iedereen hier zonder familie en dat maakte het ver van huis zijn minder confronterend. Door een (oud)-collega was ik uitgenodigd om na Kerst met haar en haar partner mee te reizen op een roadtrip van Perth naar Melbourne. Op die manier kon ik kosteloos richting de oostkust reizen en in Melbourne of omgeving op zoek gaan naar een andere baan. Onder het mom van meer “ja” zeggen besloot ik het aanbod aan te nemen.

Roadtrip Perth – Melbourne
De rit van Perth naar Melbourne duurde drie dagen, dwars door het zuiden van Western Australia, over de Nullarbor, langs Adelaide en over de Great Ocean Road. De korte nachten op de achterbank waren vermoeiend maar ik was vooral dankbaar dat ik dit aanbod had gekregen. Het idee om eindelijk terug te zijn in de stad was uitnodigend. Na de vele gumtrees en dode kangaroos in Western Australia is de Nullarbor vooral één grote vlakte, zonder mobiel signaal, met verlaten motels en dure tankstations. De Nullarbor ligt aan de Great Australian Bight, een enorme baai ten zuiden van Australië. Het uitzicht over de Bight is adembenemend.

Na de Nullarbor, rond Adelaide, kwamen we weer in de bewoonde wereld. De Great Ocean Road is volgens velen iets dat je moet “doen”. Hoewel de rotsformaties en kliffen inderdaad indrukwekkend zijn, vind ik het een beetje overschat. Het is erg toeristisch, met touringcars, hipsterbusjes en fourwheeldrives die af en aan rijden. Veel mensen nemen niet de tijd om de omgeving in zich op te nemen maar komen voor de snelle foto of selfie. Daarnaast is de Great Ocean Road koud en toen wij er waren was het druilerig weer. Ik ben blij dat ik het onverwachts toch heb kunnen bezoeken maar het is in mijn ogen geen must see.

En nu?
Op een working holiday afreizen naar Australië is eigenlijk één grote parachutesprong. Van tevoren weet je niet waar je terecht zal komen, waar je werk vindt en hoe dit alles zal bevallen. Er valt weinig te plannen want het loopt altijd anders. Op dit moment heb ik in bijna twee maanden het hele land doorkruist. Voor de één is het makkelijker om ergens te wennen dan voor de ander, dat is persoonlijk. Tegelijkertijd hoort dat bij het avontuur van een working holiday. Op dit moment ben ik in Melbourne en hoop ik ergens langs de oostkust werk te vinden. In mijn volgende blog zal ik jullie op de hoogte brengen van de voortgang!

Ben je benieuwd naar Carmen‘s reisverhalen? Volg ons dan op Facebook en Instagram.

Carmen (26) is altijd gefascineerd geweest door reizen. Ze bracht een aantal maanden door in de Verenigde Staten, woonde een halfjaar in Kuala Lumpur en reist momenteel door Australië. Naast een liefde voor mooie stranden en eilanden voelt Carmen zich thuis in levendige wereldsteden. Ze schrijft over haar belevenissen en legt zoveel mogelijk vast met haar camera.

Facebook: @welkomin.tv

Instagram: @welkomin.tv

Instagram: @CarmenClarijs

www.welkomin.tv

www.carmenclarijs.com

Interessante berichten

partners